Părinții stricți își transformă copiii în mincinoși

de: Bogdan Cristea
24 08. 2016

Strictețea unor părinți ar putea avea efecte neplăcute în ceea ce privește dezvoltarea copiilor.

Nu este un lucru nou faptul că modul în care părinții își tratează copiii poate avea un impact uriaș asupra dezvoltării acestora. Unii părinți preferă să fie foarte stricți, cerându-le copiilor să facă de fiecare dată așa cum li se spune. Desigur, alții preferă să adopte un comportament diferit, al cărui scop este creșterea unor copii independenți. Dacă ar fi să dăm crezare unui studiu efectuat recent, cei dintâi ar avea motive serioase de îngrijorare.

Site-ul IFLScience menționează că mamele și tații stricți au șanse mari să-și transforme copiii în experți în înșelăciune. Afirmația se bazează pe un studiu efectuat de Victoria Talwar, un expert în dezvoltarea cognitivă a copiilor, care lucrează în cadrul Universității McGill. Cum este posibil așa ceva? Din câte se pare, copiii care știu că vor fi în mod clar pedepsiți pentru orice greșeală pe care o comit învață să mintă pentru a scăpa de orice probleme.

Desigur, asemenea teorii sunt relativ greu de demonstrat, astfel că Talwar a dezvoltat un test pentru a-i identifica pe cei mai buni tineri mincinoși. Conform site-ului menționat mai devreme, acesta se numește ”Peeping Game” și a fost testat în două școli din Africa de Vest. Una dintre ele are un regim disciplinar strict, alta este permisivă. Unor studenți din fiecare școală li s-a cerut să ghicească ce produce zgomotul din spatele lor, fără a se uita la obiectul propriu-zis.

Testele au inclus mai multe obiecte, însă ultimul dintre acestea scotea un sunet diferit de cel normal. De exemplu, unii studenți ar fi avut de-a face cu o minge de baschet care scoate un sunet ascuțit. Dacă ei ghiceau că era vorba despre o minge de baschet, era clar că s-au uitat în spate și au trișat. În timpul testului, supraveghetorul părăsea încăperea și, când se întorcea, îi întreba pe copii despre ce obiect era vorba și dacă s-au uitat în spate.

Conform afirmațiilor lui Talwar, în cazul școlii cu un regim permisiv, raportul dintre copiii sinceri și cei nesinceri era oarecum similar cu rezultatele întâlnite în școlile din vest. Însă în cazul școlii stricte, aceștia au dovedit că pot minți foarte rapid. Astfel, rezultatele au fost asociate cu condițiile din fiecare mediu de învățământ.